Thuis in duurzaam verwarmen, koelen en ventileren


27-12-2017 VSK staat vol met warmtepompen


Werking Was de VSK, en dat met name de ‘ketel-hal’ vooral het domein van de fabrikanten van gasgestookte verwarmingstoestellen; komende editie is het echt anders. De warmtepomp zal meer op de voorgrond staan, dan de klassieke HR-ketel. Nagenoeg alle klassieke toestelfabrikanten komen met warmtepompintroducties. Tel daarbij op de klassieke warmtepompfabrikanten en enkele handelsbedrijven die de techniek opnemen, en de bezoeker zal het weten: de warmtepomp is op dit moment het voornaamste technische oplossing voor de energietransitie. De subsidiëring via de ISDE, dit jaar met 100 miljoen gevuld, helpt daar zeker aan bij.

De NVKL, de branchevereniging voor de koeltechniek, laat op haar stand de warmtepomp in vier omgevingen zien: een woonkamer, een slaapkamer, de installatieruimte en de buitenomgeving. Henry Kruiper, directeur van de NVKL. “Op dit moment worden jaarlijks 400 duizend cv-ketels geïnstalleerd tegen 20 duizend warmtepompen. Logisch dat de installateur alles weet over deze vorm van warmtetechniek, maar heel weinig over de warmtepomp die in feite koudetechniek is. De ketel is een relatief simpel product, dat ook helemaal is doorontwikkeld. De complexiteit van de warmtepomp vraagt nogal wat van de installateur. Dat begint overigens al bij een isolatieadvies.”

De warmtepomp is in de nieuwbouw al breed toegepast; een aanzienlijk deel van de 50.000 nieuwbouwwoningen in 2018 wordt met deze techniek uitgerust. De uitdaging zit in de bestaande bouw, waar volgens het regeerakkoord de komende jaren jaarlijks 50.000 woningen van het aardgas afgekoppeld dienen te worden. Warmtepomptechniek betekent dat een woning bijna altijd over moet op lagetemperatuur-verwarming, en dat betekent dat de woning flink geïsoleerd moet worden, en dat mogelijk afgiftesystemen dienen worden te vervangen.

bron: